Intelectualii

Îmi imaginez o scena : ” Trece un om pe stradă și dă cu capul într-un stâlp, apoi se întreabă << Dacă aș avea facultate nu m-aș fi lovit ? >> ”  și nu pot să plâng de mila acestei idioțenii. Nu vreau să fiu jignitoare, să credeți că nu am o educație, dar există mulți oameni care îi judecă pe alți după ce studii au făcut.  Să-mi fie rușine pentru lipsa de civilizație de care am dat dovadă, dar m-ai rău să fie pentru aceia.

Permiteți-mi să  mărturisesc că mă simt inferioară cerșetorilor. De ce ? Pentru că ei sunt mai deștepți decât mine, ei pot să-i facă pe alții să dea bani, impresionează fizic sau cu vorbe, dar spun cu mâna pe inimă, dacă eu aș sta acolo, pe stradă cu mâna întinsă, aș scrie pe mâna notițele : plânge, laudă-i, spune textul cu sentimente, pune-te în genunchi ( dacă nu îl ai sub corp ca să pară   rupt ).  Dacă s-ar preda la școală “cerșetoria” toți elevii ar copia la test, în special la cel oral. Până la urmă și ultimul om știe să-și joace cartea, iar el este un intelectual la nivelul  lui.

Intelectual, ca să folosesc cuvântul adecvat, este un om care a făcut o facultate. Dar am și o curiozitate, dacă orice om cu studii superioare se poate numi intelectual, cum îi spunem lui Einstein ? Ei, acum se vede, ființele astea care vorbesc aruncă cuvinte fără să se gândească că unii, acum mulți ani, au fost mai deștepți decât noi, care spunem ca avem o hârtie la mână. Ce  e diploma ? E o hârtie pe care îți scrii viitorul și sincer, cred că sunt multi poeți, îl bag chiar și pe Eminescu în chemarea asta, care dacă nu ar fi făcut o facultate, nu mai erau atât de importanți.

Se spune că școala ne tâmpește, poate, dar clar nu ne ajută ca să avem o viață așa cum trebuie. Dacă poate cineva să-mi spună că lecția X ne ajută când murim de foame eu o sa tac din gură. Intelectual, sau mai bine spus “deștept”, este cel ce are cunoștințe în spate și poate să ducă o discuție. Vorbesc cu un mare afacerist, iar eu nu am facultate, ce pot să-l întreb ? Nimic. Atunci îl întreb despre importanța naturi, ce părere are despre Y ținând cont că el a greșit făcând Z, și pun pariu cu oricine că nu o să știe să vorbească. Cele mai bune lecții le învățăm pe cont propriu, iar cele mai multe informații le tragem când vorbim cu oameni  care au capacitatea să dea un răspuns adecvat.

Intelectual este cel ce poate să țină o discuție, nu cel care are o foaie de hârtie pe care scrie “Facultate”.

“Sunt doar eu și nu uitați să citiți printre rânduri “

Reclame

5 comentarii (+add yours?)

 1. Lexy
  Sep 01, 2012 @ 08:21:07

  Toti suntem ”intelectualnici” sau asa ne considerm, cel putin. im mintea noastra de oameni prosti ne consideram fiinte inteligente si dezvoltate in toate privintele.
  Da, si cersetorii au partea lor de creativitate.Nu pot sa spun inteligenta pentru ca asa cum zis mai sus, inteligenta = studii.
  Ar fi interesant sa ne predea asa ceva la scoala, dar cred ca multi deja stiu lectia asta pe dinafara.Chiar si eu o stiu. O aud si o vad atat de des in ultimul timp incat ti se tipareste automat in creier. Astazi toti suntem cersetori, chiar daca nu ne dam seama.
  Dar da, chiar daca ai stuiii si cu 2 facultati la activ, nu esti neapara o persoana perspicace.Desi pot spune ca daca tot ai atatia ani de scoala ai putea intretine o conversatie.
  Asta e o discutie fara sfarsit, depinde pe ce parte vrei sa abordezi problema. Oricum, cersetorii vor fi mereu, si la fel si oamenii ce nu pot lega o conversatie.
  Sa nu uitam ca astazi mita ne poate cumpara bucata de hartie pe care sa scrie ”facultate”. e mai greu sa ii deosebesti in zilele noastre.

  Răspunde

 2. Lory
  Noi 12, 2012 @ 17:11:05

  Un om de afaceri nu este un intelectual. Nu poti numi intelectual pe unul care a furat in strainatate sau a inselat pe alti doar pentru ca a deschis o afacere. Intelectual este un medic(chiar daca nu stie sa vorbeasca decat despre meseria lui,el salveaza vietii),nu oricine poate intra in sala de operati. Intelectuali sunt profesori universitari(ca cei de la generala si liceu majoritatea trec examenul cu 5,sau copiaza),psihologi,ingineri,informaticieni etc. Respect oameni de rand si munca de jos si detest politicieni(in opinia mea sunt scursura societati) si pe cei ce fac o facultate pe bani. Iar Einstein a fost,este si va fi un geniu.

  Răspunde

 3. Angela...salvata prin HAR
  Feb 24, 2013 @ 18:45:27

  FRUMOS …

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Damon's Reading Club

Your favorite characters and your favorite books

Blogul Meu de Make-up

doamnele vor intelege...

Si,amo!

Vale, saca los grilletes... ¡soy tu prisionera!

Copiere

Just another WordPress.com weblog

Nedela Miruna

I'm in Wonderland

Angel's Gift

Just another WordPress.com weblog

Too Late...

®Aceste personaje aparţin lui Stephenie Meyer, iar noi nu avem nici un drept de autor asupra lor.™

sperantaunuiartist.ro

Acest site isi propune sa promoveze cultura in pictura

Pur si simplu ... Joko

Destiny is for losers. It's just a stupid excuse to wait for things to happen instead of making them happen.

PrintrePescari

un blog de pescuit,natura si R&R

iluminisme

Plăcerea de a scrie sincer

florin buzdugan

„Dă-mi o sticlă de bere. Arde iadul”

Alexandru Petria

literatură și provocări contemporane

Hand Made Feng Shui

"Indiferent de care aspect al vietii dumneavoastra nu sunteti multumiti, feng shui are remedii pentru orice. "

Juliacastorp's Blog

Studii de dans macabru

%d blogeri au apreciat asta: